John Savio-prisen til Britta Marakatt-Labba

Tirsdag 29. august 2017
Britta Marakatt-Labba. Foto: Andreas Walitalo/Norrbottens-Kuriren
Prisvinneren Britta Marakatt-Labba. Foto: Andreas Walitalo/Norrbottens-Kuriren

Britta Marakatt-Labba fra Kiruna i Sverige er tildelt John Savio-prisen for 2017. I sin begrunnelse fremhever juryen at Britta Marakatt-Labba har vært en markant skikkelse i den samiske, norske og svenske kunstverden i flere tiår. Hun var en del av Masi-gruppen på 1970-tallet, en viktig bevegelse innen samisk kultur, kunst og identitet. Marakatt-Labba har vært og er fortsatt en pionér som går opp nye veier for andre samiske kunstnere.

En historieforteller
Marakatt-Labbas kunstnerskap er gjennom motivvalg og billedgjøring preget av historieformidling. Hun har manifestert motiver fra både samisk historie og mytologi på en måte som bryter ned konvensjoner og stereotypier om samisk kunst, kultur og identitet. I år deltok hun på den prestisjetunge kunstmønstringen Documenta 14 i Kassel, Tyskland, med Historja, et 24 meter langt broderi om samisk historie. Kunstverket kan til daglig sees på Universitetet i Tromsø. 

Detalj fra Britta Marakatt-Labbas «Historja». Foto: Ola Röe (KORO/UiT)
Detalj fra Britta Marakatt-Labbas «Historja». Foto: Ola Röe (KORO/UiT)

Ekstra hedrende
- John Savio var en av foregangspersonene innenfor samisk billedkunst, og derfor oppleves det som ekstra hedrende å motta denne prisen, sier Britta Marakatt-Labba. Gjennom hardt arbeid har samisk billedkunst blitt utviklet i riktig retning i de nordiske landene. - Det har ikke kommet av seg selv, men har krevd mye arbeid og en fast tro på det man holder på med, sier hun.

Prisvinneren mottar kr 150.000 fra Bildende Kunstneres Hjelpefond. Hennes kunstnerskap vil presenteres i Nordnorsk Kunstmuseum fra 21. oktober 2017.

Utdelt for andre gang
John Savio-prisen deles ut av Bildende Kunstneres Hjelpefond, i samarbeid med Samisk Kunstnerforbund og Nordnorsk Kunstmuseum. Juryen har bestått av kunstnerne Lena Stenberg og Joar Nango, begge oppnevnt av Samisk Kunstnerforbund, samt konservator ved Nordnorsk Kunstmuseum, Charis Gullickson. Prisen tildeles en kunstner med samisk bakgrunn og identitet, som har gjort seg særlig bemerket i kunstfeltet i Norge, enten ved prosjekter som utmerker seg i nyere tid eller ved sitt samlede kunstnerskap. Prisen deles ut hvert annet år, for første gang i 2015, da til Geir Tore Holm.