Workshop med Medkvinner: en smaksprøve av albansk mattradisjon

I samarbeid med med den frivillige organisasjonen Medkvinner drevet av Røde Kors, ønsker vi velkommen til workshop torsdag 2. november 2023 - fra 18.00 til 19.30 

Begrenset antall - maksimalt 30 publikummere. 
Meld deg på for å være sikret en plass ved bordet. 

Lenke til påmelding: https://nnkm.antitickets.com/event/workshop-med-medkvinner-en-smaksproeve-av-albansk-mattradisjon
 

Deltagelse på workshopen er gratis.

Språk:  
Norsk med innslag av albansk 

Om workshopen og workshopholderne: 
Bli med på en unik workshop hvor du får innføring i å lage djath/albansk ost og får kjennskap til to dyktige kunnskapsrike kvinner bosatt i Tromsø: Evanthia Rosi (f.1988), farmasøyt fra Albania/Hellas, og Paraskevi Gjika (f.1966), zooteknisk ingeniør fra Albania. De vil ta dere med inn i prosessen ved å lage ost på både tradisjonell og moderne måte, fortelle om de helsemessige fordelene ved djath, vise frem deres intervensjon i utstillingen «28%» og gi dere smaksprøver på ost modnet i ulik tid, servert på tradisjonelt landsbybrød bakt av Rosis mor.  

Gjika er medlem i den frivillige organsiasjonen Medkvinner, de har også bidratt i utstillingen «28%». Medkvinner består av kvinner fra innvandrermiljøer som hjelper nyankomne minoritetskvinner i Tromsø. Målet vårt med samarbeidet er å åpne museet og få kontakt med nye grupper i lokalsamfunnet. Kvinnene fra Medkvinner intervenerer i utstillingen med sine historier. Da Gjika kom til Nordnorsk Kunstmuseum, tok hun med seg kusinen hennes Rosi som tolk, og dermed ble også Rosi med i arbeidet.     

Om workshopholdernes bidrag i utstillingen 28 %: 
Det søralbanske gaskledet kalles «nap», og er laget av moren til Evanthia Rosi. I landsbyen Saint Vasil i Saranda bruker de dette kledet når det ystes djath (ost) på den tradisjonelle måten. I tillegg til kledet, råmelk og en stålbøtte, benyttes såkalt mulla, som inneholder løypeenzymer. Mulla er en tørket del av magesekken fra geitekje eller lam. Djath lages ved å blande råmelken og løpeenzymene, under akkurat rett temperatur og i tilstrekkelig tid. I stålbøtten samles hirra (myse).  

Dette er en teknikk som er blitt brukt av kvinner i uminnelige tider. Mens mennene skulle gå i fjellet med geiter, kyr eller sauer, var det kvinnenes oppgave å lage ost, yoghurt og andre meieriprodukter. Fra gammelt av har kunnskapen gått i arv fra mødre og bestemødre til unge jenter. De måtte lære å lage ost og andre meieriprodukter fra åtteårsalderen, eller enda tidligere. Rosi var ni år og Gjika var elleve da de laget ost selv for første gang.    

 
Torsdag 26. oktober 2023