Europa-premiere på Raven Chacons Voiceless Mass: En konsert med verk av Raven Chacon og Elina Waage Mikalsen

Velkommen til europeisk urfremføring av Raven Chacons Voiceless Mass: En konsert med verk av Raven Chacon og Elina Waage Mikalsen,  fredag 7 juni.

Read the English version

Nordnorsk Kunstmuseum i samarbeid med Arktisk Filharmoni og Bodø 2024, er stolt av å presentere en unik konsert med Raven Chacon med hans Pulitzer-prisvinnende komposisjon Voiceless Mass. Konserten fremføres i Bodø domkirke som en forlengelse av Chacons soloutstilling A Worm's Eye View from a Bird's Beak.  

I forbindelse med soloutstillingen som vises ved Nordnorsk Kunstmuseum i Tromsø, som er hans første i Europa, kommer Raven Chacon til Bodø/Buvvda/Bådåddjo for å fremføre to av sine komposisjoner Voiceless Mass og Biyán. Konsertprogrammet vil også inneholde et improvisasjonssett av lydkunstner Elina Waage Mikalsen. 

Dato: Fredag 7. juni 2024
Konsert i Bodø domkirke kl.18.00 –19.00
Billettpris: 350,-
Konsertbilletter kjøpes på nett hos Stormen konserthus: billettbestilling 

PROGRAM:
17:30 – Dørene åpner
18:00 – Direktør ved Nordnorsk Kunstmuseum Katya García-Antón ønsker velkommen
18:05 – 18:20 – Komposisjon Biyan av Raven Chacon
18:20 – 18:40 – Improvisasjonssett av lydkunstner
Elina Waage Mikalsen
18:40 – 19:00 – Komposisjon Voiceless Mass av Raven Chacon

Konserten er en urfremføring i Europa av Chacons prisbelønte verk Voiceless Mass (2021) som var et stedsspesifikt bestillingsverk til den årlige Thanksgiving-konserten i regi av Present Music i Cathedral of St. John the Evangelist i Milwaukee, Wisconsin. Verket er komponert spesielt for kirkeorgel. Kirken er en institusjon som har spilt en vesentlig rolle i utryddelsen av den amerikanske urfolkskulturen, og med å fremføre dette verket i kirkerommet ønsker komponisten å få publikum til å reflektere over denne arven og hvordan den gir gjenklang i nåtiden. Ved å fremføre stykket i Bodø/Buvvda/Bådåddjo trekkes det paralleller mellom samiske og globale urfolkserfaringer, noe som styrker båndene og solidaritetsnettverkene som kan føre til en fremtid med mer selvbestemmelse for urfolk.  

Fremføringen av Voiceless Mass vil bli fulgt av et annet av Chacons verk Biyán, som har fått sin tittel fra navajo-ordet for «sang». Med Chacons egne ord gjentas momenter i komposisjonen på samme måte som en sang kan gjentas dersom den synges hele natten. 

BIO
Raven Chacon er komponist, utøvende musiker og installasjonskunstner. Han ble født i Fort Defiance, Navajo Nation. I løpet av sine 22 år som utøvende artist har han medvirket på over 80 utgivelser på nasjonale og internasjonale plateselskaper. Han har stilt ut, fremført eller fått verk fremført på blant annet LACMA, Whitney-biennalen, Borealis-festivalen, SITE Santa Fe og Kennedy Center. Som pedagog er Chacon senior komponist mentor for Native American Composer Apprentice Project (NACAP). I 2022 ble han tildelt Pulitzer-prisen i musikk for komposisjonen Voiceless Mass, og i 2023 ble han tildelt MacArthur Fellowship-prisen. 

 

Elina Waage Mikalsen

ELINA WAAGE MIKALSEN. Foto: Merethe Flaate

Elina Waage Mikalsen er en lydkunstner fra Romssa/Tromsø, Nord Norge/Sápmi. Med sine improviserte sett skaper Elina soniske rom et sted mellom virkeligheten og fantasien, med lydvever som beveger seg mellom det flytende, det støyete og det sakrale. Med det tradisjonelle vevinstrumentet renningsstol/suohpponstuolet, som en gang tilhørte Elinas áhkku (bestemor), har hun lagd et instrument som henter frem lyden av et materiale og en ånd. Sammen med vokal, effekter og feltopptak utgjør dette stammen for hennes musikk, som ikke beveger seg framover, men i sirkler. 

 

 

Onsdag 15. mai 2024