Om oss

Nordnorsk Kunstmuseum
Våre lokaler i Sjøgata 1 i julen 2017

Nordnorsk Kunstmuseum (NNKM) betjener regionene Troms, Finnmark og Nordland, samt Svalbard. Museet spiller en betydelig rolle i Norge, den nordiske, sirkumpolare og internasjonale kunstverdenen.

Sentralt i museet er ivaretagelse, forskning og aktivering av en samling på over 2 225 verk av kunstnere fra 1600-tallet til i dag. Det er en økende tilstedeværelse av samiske daiddarer og duojár i vår samling. Vi er også sterk tilstede og opptatt av sosial/klimarettferdighet og transformasjon.

Museet har programmeringsansvaret for Nordover Kunstsenter og er nøkkelpartner i kunstnerresidensen Artica Svalbard, Longyearbyen, Svalbard. NNKM har kontorer i Bodø og vil åpne NNKM Bodø i 2024. Det jobbes også mot et nytt museumsbygg i Tromsø i samarbeid med Tromsø kommune og Arktisk Filharmoni.

NNKM-verdier: Åpen, Relevant, Medskapende

Historie
Museet ble etablert som en stiftelse i 1985. Driften var og er fremdeles finansiert hovedsaklig over statsbudsjettet. 17. februar 1988 ble dørene åpnet for publikum for første gang. Fra starten og fram til sommeren 2000 leide museet utstillingslokaler i etasjene over Tromsø Kunstforening i Muségata 2. I desember 2001 flyttet Nordnorsk Kunstmuseum til Sjøgata 1 på Prostneset i Tromsø. Den monumentale murbygningen er tegnet som postkontor og telegrafbygning av arkitekt Søren Andreas Wiese Opsahl i 1917, og har også vært byens politikammer.

Utmerkelser
Kunstkritikerprisen 2017
Årets museum 2017
Tromsø kommunes kulturpris for 2017
Neste praksis 2017 - Norsk Publikumsutvikling
Kunstkritikerprisen 2014
Nominert til årets museum 2015