Nordnorsk Kunstmuseum / Davvi Norgga Dáiddamusea på plass i Bodø

Deler av Nordnorsk Kunstmuseums team samlet i Bodø. Fra v.: Øystein Oldervoll, Therese Lindseth, Rebecca Byram, Kim G. Skytte, Eva Skotnes Vikjord, Line Fusdahl, Astrid Rotvold Nilsen og Mona Lundsetdt.

Fra 1 januar i år er de ansatte og den tidligere virksomheten i Se Kunst Nord-Norge overført til Nordnorsk Kunstmuseum / Davvi Norgga Dáiddamusea. Dette betyr at landsdelens kunstmuseum har fått et anker i Bodø som har vært etterlengtede i flere tiår.

– Vi ser med spenning på årene fremover. En større institusjon som Nordnorsk Kunstmuseum har muskler til å gjennomføre prosjekter som ikke har vært mulig for oss. Dette vil gir det visuelle kunstmiljøet i Nord-Norge et løft og nye muligheter. Det har vært en ære å få være med på denne fantastiske reisen med Se Kunst gjennom 43 år, og vi vil takke alle våre medlemmer, offentlige tilskuddspartene og andre kunstinstitusjoner. Ikke minst må vi få takke de ansatte for en fantastisk innsats på kunstens vegne, sier Trine Noodt, tidligere styreleder i Se Kunst i Nord-Norge.

Helt siden 1976 har Se Kunst i Nord-Norge stått for kunstformidling i hele landsdelen, en målsetting som også deles av Nordnorsk Kunstmuseum / Davvi Norgga Dáiddamusea.

– Den årelange erfaringen de tar med seg inn i vår felles organisasjon er av stor verdi når museet nå skal jobbe fremover med å utfylle sitt mandat som et kunstmuseum for hele Nord-Norge. Vi er takknemlige for å kunne styrke museets kompetanse og erfaring gjennom denne fusjonen. Nå er Nordnorsk Kunstmuseum på plass med ansatte og kontorlokaler i Bodø og arbeidet med å være en synligere arena for kunst og kunstformidling er i gang, sier Grete Ellingsen, styreleder Nordnorsk Kunstmuseum / Davvi Norgga Dáiddamusea.

De ansatte i tidligere Se Kunst i Nord-Norge har blitt en del av den nye filialen til Nordnorsk Kunstmuseum / Davvi Norgga Dáiddamusea i Bodø.

– Vi er veldig fornøyde med at vi sikrer kontinuitet i kunnskap og kompetanse rundt kunstfeltet i Nordland når Se Kunst i Nord-Norge nå er blitt en del av Nordnorsk Kunstmuseum og den nye avdelingen i Bodø. Gjennom flere år med formidling av kunst, opplæring av utstillingsaktører, Se Kunst Magasin, og ikke minst festivalen Bodø Biennale har Se Kunst tilført Nordlandssamfunnet kunstopplevelser og erfaringer vi ønsker mer av, sier Christian Torset, fylkesråd for kultur, klima og miljø i Nordland fylkeskommune.

– Se Kunst i Nord- Norge har gjort en formidabel jobb for å løfte det profesjonelle kunstfeltet i landsdelen vår i flere tiår. Når de blir en del av Nordnorsk Kunstmuseum, som vi endelig skal få en filial av i Bodø, så får vi en styrking av det kunstfaglige miljøet som kan bli til et skikkelig kraftsentrum både i Bodø, Nordland og hele landsdelen, sier Synnøve Pettersen (SV), leder av samfunnsutvalget i Bodø Kommune.

- Nordnorsk Kunstmuseum/ Davvi Norgga Dáiddamusea er et museum i nord, for nord og fra nord, plassert i Sápmi, i hjertet av den sirkumpolare regionen og med globale perspektiver. Museet skal tjene et stort geografisk område, med en rik kompleksitet av samfunn og historier. Denne bredden gjør at vårt mandat er uten sidestykke i Norge: Det er en utfordring vi henter vår styrke, engasjement og egenart fra. Den kommende lanseringen av filialen Nordnorsk Kunstmuseum / Davvi Norgga Dáiddamusea i Bodø/Bådåddjo, med våre nye kolleger fra tidligere SeKunst, vil gjøre oss i stand til å engasjere oss dypt i Bodø/Bådåddjo og Nordland. I kombinasjon med nye partnerskap med Artica Svalbard og Nordover kunstsenter, i Longyearbyen, og ulike samarbeid på tvers av Finnmark, vil vi kunne betjene hele Nord bedre i alle våre museumsroller fra forskning til formidling, og fra samling til konservering og utstilling. Vi utvider staben vår, og utvikler nye metoder, slik at vi sammen med profesjonelle kolleger og innbyggere (lokalt, regionalt, nasjonalt og internasjonalt) kan skape nye perspektiver på fortiden, så vel som dagens og fremtidens relevante spørsmål om sosial rettferdighet og klimahast. Kunst er en unik linse å se verden gjennom og forestille seg nye måter å bebo fremtiden på. Den nye Bodø/Bådåddjo-filialen vil gi oss røtter her slik vi kan gjør dette på måte som er forankret i folket. Vi ønsker at vårt arbeid skal komme fra åpenhet, samarbeid, transformasjon og omsorg, avslutter Katya García-Antón, direktør og sjefskurator, Nordnorsk Kunstmuseum/Davvi Norgga Dáiddamusea.

Tirsdag 31. januar 2023