Hva har vi lært av Sámi Dáiddamusea?

Monica Holmen overrekker Kunstkritikerprisen 2017 til Anne May Olli og Jeremie McGowan

Fredag 4. mai fikk RiddoDuottarMuseat og Nordnorsk Kunstmuseum overrakt Kunstkritikerprisen for 2017. Det er kronen på verket for Sámi Dáiddamusea, museumsperformancen vi lagde sammen senvinteren i fjor. Vi er fremdeles utrolig glade og ydmyke over hvor godt prosjektet traff både kritikere og publikum. Med tanke på hvor rask prosessen var i forkant, må vi understreke hvor godt og effektivt samarbeidet med RiddoDuouttarMuseat var. Også designbyrået TANK Tromsø skal ha ros for å ha utført en kjempejobb på kort varsel.

Det er selvsagt alltid godt å få anerkjennelse og skryt. Monica Holmen fra Kritikerlaget holdt tildelingstalen, og hun satt Sámi Dáiddamusea inn i konteksten av Tråante 2017 - 100-årsjubileumsåret for samenes første landsmøte, og store markeringer både i Norge og utlandet:

«Likevel kan ingen markeringer måle seg med den som NNKM og RDM gjennomførte. Presentert som et «fiktivt museum med en ekte samling» og en «museumsperformance», ble kunstmiljøer tatt på senga. Ingen hadde ventet noe slikt. Og det er vanskelig å tenke seg en bedre måte å argumentere for et permanent samisk kunstmuseum på.» Du kan lese talen i sin helhet og en oppsummering av kvelden på Kritikerlagets hjemmeside.

Etter prisutdelingen hadde de to direktørene Anne-May Olli og Jérémie McGowan en samtale hvor de fortalte litt om prosessen og hva de har lært. Det ble også åpnet opp for spørsmål og uttalelser fra salen. Du kan høre hele seansen i lenken. Lydkvaliteten er dessverre ikke den beste, men vi håper det likevel er 45 givende, artige og interessante minutter.

Tirsdag 08. mai 2018