En annerledes uke

Ava (9) og Marthe Sofie (12) deltok begge på museets sommerkurs
Ava (9) og Marthe Sofie (12) deltok begge på museets sommerkurs

- Vi trodde først at vi bare skulle male og tegne, men det var helt annerledes. Ava (9) og Marthe Sofie (12) er fremdeles oppspilt og glade etter avslutningen av Nordnorsk Kunstmuseums sommerkurs. Sammen med 12 andre i alderen 10-13 har de hatt en uke med performance, fantasi og samarbeid i sentrum, bokstavelig talt.

Deltagerne viser fram arbeidet på kursets siste dag
Deltagerne viser fram arbeidet på kursets siste dag

En smakebit
Kursholder Kristina Junttila har lang erfaring med performancearbeid og sier hovedmålet med kurset var å gi en smakebit på performancekunst og la ungdommene få noen ny tanker og erfaringer.

- Det tror jeg vi lykkes med, sier hun.  - Deltagerne tok utfordringene på strak arm, med nysgjerrighet og lyst. Jeg er imponert over hvor herlig leken og utforskende tilnærming de har hatt.

Også deltagerne selv fremhever leken: - Vi har gjort veldig mye gøy, sier Ava og Marthe. - Vi har bygd ting og verdener, og lagd historier rundt dem.

Deltagere og to franske arkitekter viser fram arbeidet sitt
Deltagere og to franske arkitekter viser fram arbeidet sitt

Det nye, franske Strandtorget
Sommerkurset brukte mye av tiden sin på Strandtorget, der Tromsø kommune og det franske design- og kunstnerkollektivet Collectif Etc eksperimenterer med et nytt byrom for barn. Junttila sier de ville prøve å legge til rette for samarbeid mellom deltagerne og franskmennene.

- Collectif Etc involverte seg på en veldig fin måte og på de unges premisser. Og de tar med seg konkrete tanker fra barna videre i arbeidet sitt. Det er viktig at barnas perspektiv kommer med i en slik prosess, sier hun

De to jentene sier også at det gikk veldig fint å jobbe med franskmennene. - Det var gøy å jobbe med dem, og å snakke norsk til dem for da forstod de ingenting, sier Ava og ler.

En reise
Junttila er godt fornøyd med uken. - Jeg fikk en følelse av at vi var på en fin reise sammen. Vi visste ikke helt hvor vi skulle, men vi fikk med oss alle sammen. Alle deltagerne hadde en fin utvikling i løpet av uken, og ingenting er bedre enn det, sier hun.

Tirsdag 14. august 2018