Det sies at samlingen er kjernen i et kunstmuseum, fundamentet som all annen aktivitet hviler på. I samlingen finner man vår felles historie, det grensesprengende, det samlende, det revolusjonerende – de kunstverkene som museets direktører, kuratorer og innkjøpskomiteer opp gjennom årene har ansett som viktig og god kunst. Men både kunsten selv og synet på kunsten er i stadig endring. Trender, tilgjengelighet, økonomi og kulturpolitikk, alt påvirker samlingens utvikling.

Fra samlingen ønsker å vise bredden i hva museet eier, både kjente verk og verk som aldri har vært vist før, verk fra museets første år og helt nyinnkjøpt kunst. Utstillingen er delt i fire deler:

NNKM.Dep.0199
Den amerikanske kunstneren Sean Snyder og kunsthistoriker Ellef Prestsæter ser nærmer på Peder Balkes verk Nordlys. En parallelutstilling til Kunsthall Svalbards Sal 11.

En gif med Balkes Nordlys

Våre favoritter
Museets ansatte viser fram sine favoritter fra samlingen. Det kan være vanskelig å velge sin favoritt, men selve prosessen bak valget får oss til å tenke på hvorfor vi liker et kunstverk, hvorfor vi synes det er viktig og hva vi synes det sier om samlingen, museet og oss selv.

Tegning på tur
Vi lar tegninger gå på tur. På tur ut i rommet, over i andre teknikker og over i andre medier.

Jeg har kysset så mange frosker
En rekke ukonvensjonelle verk fra samlingen som for det meste ikke har vært framme i lyset. En nylig undersøkelse viste at 95% av større museers verk ikke vises for publikum, her er noen av våre magasinboere.

Wardrobe Writings
Kari Steinhaugs Wardrobe Writings består av 37 kleshengere med et strikket plagg på hver henger, og er over 9 meter langt. Steinhaugs verk undersøker både konstruksjon og dekonstruksjon, og visker ut skillet mellom begynnelse og slutt. Hva kom først, genseren som ble rekket opp eller garnnøstet?

Kontaktperson

Lise Dahl, kurator
E-post: 
Telefon: 
+47 915 73 362