Svein Flygari Johansen (f. 1959) arbeider med installasjon, film/video, skulptur, lyd, datateknologi og digitale komponenter, i tillegg til organisk materiale.

Utgangspunktet for verkene er selve ideen og problemstillingen rundt denne bestemmer hvilket språk, medium og teknikk som skal brukes. Han er kjent for sin poetiske tilnærming og sitt engasjement for temaene natur og kultur. Humoren i arbeidene er vesentlig, men med undertoner, for den mørke sannheten og bekymringen ligger alltid der og ulmer.

Johansen er oppvokst i Alta, men har bodd i Oslo store deler av sitt voksne liv. Han har en lang karriere bak seg som kunstner, kurator og artikkelforfatter, og med omfattende utstillingsvirksomhet og flere offentlige utsmykninger. På midten av 1990-tallet var han en av initiativtakerne til Galleri Struts i Oslo, ett av de første kunstnerdrevne galleriene i Norge, og senere Zoolounge, en kafe og visningssted for samtidskunst.

Etter mange år flyttet Johansen hjem til Alta igjen. «Krakelert» er hans første separatutstilling i Nordnorsk Kunstmuseum og viser i alt syv arbeider, hvorav de tre videoene Fjellet, Sprekk og Fossen vises for første gang. Videoverkene sjonglerer mellom to bevegelser; lyd og bilde – ikke samtidig, og ikke en til en – men det er i rommene mellom at vi finner kunsten.

 

Anmeldelse av Krakelert

Hakapik, "Blant bier og drapsmenn"

Kontaktperson

Lise Dahl, kurator
E-post: 
Telefon: 
+47 915 73 362