Vinteren 2020/21 tar vi pulsen på norsk kunsthåndverk, med en massiv utstilling av materialbasert samtidskunst.

Årsutstillingen arrangeres hvert år av Norske Kunsthåndverkere og i 2020 skal den vises her i Tromsø. Vi ser fram til en spennende og utfordrende utstilling, full av kontraster og nye retninger for kunsthåndverk.

Bredde i alle retninger
Årsutstillingen kalles Norges største mønstring av materialbasert samtidskunst, og spennet i utstillingen er enormt. Vi viser alt fra skjøre glassverk til flere meter lange verk i skinn og tekstil, ulike verk laget av sjøtrosser, bjørkerøtter, trålkuler, fermentert glass og støpt fiskeslo. Kunstnerne har tøyd grensene for materalbruk og teknikker, men også egne hender, kropper og hjerner.

To prisvinnere
Det er delt ut to priser til kunstnere i utstillingen: Finn Erik Alsos' minnepris ble tildet Sofia Karyofilis for «Etter tørke» og Norske Kunsthåndverkeres debutantpris ble tildelt Linda Morell for «Epidaurus».

Linda Morells «Epidaurus» og Sofia Karyofilis' «Etter tørke». Foto: Ingun A Mæhlum.

Utstillingen er juryert og er åpen for at alle som vil kan sende inn bidrag. I år kom det inn 947 verk fra 362 søkere. Juryen, som består av Toril Bonsaksen (juryleder og metallkunstner), Lillian Tørlen (keramikk), Aslaug M. Juliussen (tekstil) og Lise Dahl (kurator, NNKM) sendte 64 verk gjennom nåløyet. Norske Kunsthåndverkere besøker flere av kunstnerne i deres verksteder og atelieer i utstillingsperioden. Du kan se videoene på NKs Youtubekanal.

Headerfoto: Krystall, blå av Kari Mølstad. Foto: Jørn Hagen