Vi vant, vi vant!

Wednesday 11. April 2018
«Parabol» (1993) av Geri Tore Holm i Sámi Dáiddamusea
«Parabol» (1993) av Geri Tore Holm i Sámi Dáiddamusea

RiddoDuottarMuseat og Nordnorsk Kunstmuseum har vunnet Kunstkritikerprisen 2017 for museumsperformancen Sámi Dáiddamusea! Juryen vurderer prosjektet som «banebrytende og bygget gjennomgående på kvalitet».

Vi er utrolig stolt over å kunne fortelle om nok en pris til oss, RiddoDuottarMuseat og Sámi Dáiddamusea. Kunstkritikerprisen henger høyt, og vi hadde sterk konkurranse fra Stavanger Kunstmuseum og Kunstnerforbundet


Banebrytende prosjekt

Direktør for Nordnorsk Kunstmuseum, Jérémie M. McGowan sier han er stolt og glad for at banebrytende museumsarbeid annerkjennes og verdisettes av kunstkritikere i Norge.

- Kulturinstitusjoner har et ansvar for å eksperimentere, utforske, utfordre og fornye både seg selv og samfunnet for øvrig. Det samiske er stadig mer på dagsorden i Norge, og vi håper virkelig at museumsarenaer vil løfte frem enda flere problemstillinger. Slik kan man legge til rette for en høyst nødvendige kritisk debatt, sier han


Tydelig signal

Da nominasjonen ble kjent tidligere i år, sa direktør for RiddoDuottarMuseat, Anne May Olli at «Nå har prosjektet vunnet tre priser og er nominert til en fjerde, og det sier noe om både interessen for samisk kunst og nordnorske institusjoner evne til å sammen gjøre innovative og uventede prosjekter. Et ekte Sámi Dáiddamusea har et enormt potensial, og signalene til myndighetene begynner å bli mange og tydelige. Det er på tide å gi Sápmi og Nord-Norge et samisk kunstmuseum».

Sámi Dáiddamusea på åpningsfesten i februar 2017
Sámi Dáiddamusea på åpningsfesten i februar 2017

Begge direktørene sier at prosjektet ikke kunne ha vært gjennomført alene, og at samarbeidet har vært veldig godt og gitt grobunn for fremtidige samarbeid.

Prosjektet har fått Tromsø kommunes kulturpris og NPU-prisen. Sámi Dáiddamusea var også sterkt medvirkende til at Nordnorsk Kunstmuseum ble Årets museum 2017 og satt besøksrekord i 2017.  Nordnorsk Kunstmuseum vant også Kunstkritikerprisen i 2014 for Peder Balke: Visjon og revolusjon.

Other news

Artic on Top 100!

Monday 19. December 2022

Kulturnatta 2022 (culture night)

Thursday 06. October 2022

Free entrance

Tuesday 06. September 2022

Ollu lihkku, Hans Ragnar!

Wednesday 31. August 2022

New director in place

Tuesday 16. August 2022

Summer at the museum

Tuesday 28. June 2022

Opening hours at Easter

Friday 08. April 2022

Meet our intern, Sondre

Tuesday 05. April 2022