Soloutstilling med kunstneren Ingunn Utsi - bli med inn i et aktivt kunstnerskap som har strukket seg over flere tiår 

Ingunn Utsi (1948), vinner av Johan Savios ærespris 2023, arbeider med tegning, skulptur og installasjon. I denne utstillingen vises et stort utvalg av skulpturer og tegninger fra hennes tidlige karriere og frem til i dag.

Uti har sjøsamisk bakgrunn fra Repvåg/Reiffvágis i Finnmark og det sjøsamiske er til stede i hennes kunstnerskap, blant annet gjennom referanser fra samiske kunsthåndverkstradisjoner, nærheten til naturen og spiritualiteten i samisk kultur og tradisjoner. Hennes arbeider kan samtidig plasseres i en større samfunnsmessig kontekst, med relevans til dagens tematikker og bevegelser innenfor samtidskunstfeltet.

Hun er mest kjent for sine skulpturer i drivved og emnene henter hun opp fra sjøen nedenfor huset sitt, som også er hennes bardomshjem. Deretter bearbeider hun dem og tilfører materialer som skinn, pels, edelstein, fjær, bein og pleksiglass. Gjennom dialog med materialene transformeres de til skulpturer med kraft og sjel.  

Utstillingen «Æ e det æ har gjort» vil vise et stort utvalg av Utsis skulpturer og tegninger fra tidlig karriere og frem til i dag. Skulpturene og tegningene vil bli sett som en forlengelse av hverandre, motivene i tegningene springer over i skulpturene, og det går en rød linje mellom mennesker, sjøfugler, landskap og materialer. Utsi sin kunst kan være slående vakker, men det ligger alltid et underfundig mørke på lur som kan dukke opp som overraskende elementer. 

Æ e det æ har gjort ei nær og personlig utstilling fordi arbeidet hennes er nettopp det, sterkt personlig, prosessorientert og basert på den taktile dialogen mellom en kunstner og hennes havbårne materiale. 

 

Omtaler i media

NRK Sápmi,Ođđasat - Nyheter på samisk, 10.mai 2024  

NRK Sápmi, 15.mai

Ságat, 9.mai

Ságat, 11.mai

Ságat, 13. mai

 

Kontaktperson

Lise Dahl (Kurator)
E-post: 
Formidlingsansvarlig Astrid Rotvold Nilsen
E-post: 
Telefon: 
+47 98692741