Britta Marakatt-Labbas talende og stemningsfulle kunst er historieformidling ulik all annen. Hun bruker motiver fra samisk historie og mytologi på en måte som bryter ned konvensjoner og stereotypier om samisk kunst, kultur og identitet. Derfor er hun den første kunstneren vi presenterer i kunstnerrommet i samlingsutstillingen.

Stoahkan (Lek)
Stoahkan (Lek)

En historieforteller
Marakatt-Labbas kunstnerskap er gjennom motivvalg og billedgjøring preget av historieformidling. Hun har skildret motiver fra både samisk historie, hverdagsliv og mytologi i snart 40 år, inspirert av sin egen oppvekst i en svensk reindriftsfamilie med sommerbeite i Dividalen i Troms. Hun har primært jobbet med broderi, og skildrer alt fra dramatiske opprør, branner, fødsler og lek med en unik blanding av eleganse, detaljrikdom og nesten naive uttrykk.

Britta Marakatt-Labba. Foto: Andreas Walitalo/Norrbottens-Kuriren
Britta Marakatt-Labba. Foto: Andreas Walitalo/Norrbottens-Kuriren

Først
Hun vant Savioprisen i oktober 2017, og det var et naturlig valg for oss å hylle henne med å være den første kunstneren vi presenterer i vårt kunstner-rom. I 2017 deltok hun på den prestisjetunge kunstmønstringen Documenta 14 i Kassel, Tyskland, med Historja, et 24 meter langt broderi om samisk historie. Kunstverket kan til daglig sees på Universitetet i Tromsø

Detalj fra «Garjját» (Kråkene) av Britta Marakatt-Labba
Detalj fra «Garjját» (Kråkene) av Britta Marakatt-Labba

En aktiv nestor
Marakatt-Labba er en viktig drivkraft i kunstmiljøet og i arbeidet med forståelse av det samiske. Hun løfter spørsmål omkring økologi, politikk og historiske hendelser videre, og verkene skaper en interessant dialog mellom fortid og nåtid og i møtet mellom duodji (håndverk) og dáidda (kunst).

Geriljabroderi i utstillingen
I tillegg til Marakatt-Labbas kunstverk har vi satt inn et broderi-bord i utstillingen. Her kan alle (gerililja)brodere litt selv, og det har de besøkende virkelig benyttet seg av.

Broderibordet i Kunstner-rommet
Hver centimeter er brodert

Til denne utstillingen har vi lånt en rekke verk av femtiårsjubilanten UiT - Norges arktiske universitet. Vi har også fått låne verk fra kunstneren selv.

Kontaktperson

Charis Gullickson, kurator
E-post: 
Telefon: 
+47 77 64 70 24
Kjetil Rydland, kommunikasjonsrådgiver
E-post: 
Telefon: 
+47 951 76 509