Sommergave til Nordnorsk Kunstmuseum

Mandag 26. juni 2017
Rose Marie Huuva

Den samiske kunstneren Rose-Marie Huuva har gitt en ordentlig sommergave til Nordnorsk Kunstmuseum. I vår kom hun til oss og sa at hun ønsket å donere en rekke verk til oss, både installasjoner og skulpturer. Donasjonen kommer i kjølvannet av prosjektet Sámi Dáiddamusea, en museums-performance av RiddoDuottarMuseat og Nordnorsk Kunstmuseum om et fiktivt samisk kunstmuseum. Museet er nå videreført som vandreutstillingen There Is No i Nordnorsk Kunstmuseum frem til 27. august. Huuva er representert med tre verk i utstillingen.

-  Rose-Marie Huuva opplever at vi gjør noe banebrytende i den samiske kunstverden, og det er gledelig at hun ser på oss som et godt sted for sin kunst, sier konservator Charis Gullickson ved Nordnorsk Kunstmuseum.

 There Is No  Foto: Marius Fiskum 

Huuva har samisk tilknytning og bor i Kiruna. Selv om hun har vært representert i flere utstillinger ved Nordnorsk Kunstmuseum, eier ikke museet noe av hennes kunst fra før.

- Dette er et flott tilskudd til Nordnorsk Kunstmuseums samling, sier Gullickson.

Huuva er også representert i Nordnorsk Kunstmuseums nyeste prosjekt, festspillutstillingen Subsistence, med Shirri (1995), en serie bilder laget av reinskinn.

- Hun har tatt utgangpunkt i materialet og eksperimentert med reinskinnet til hun får fram mønstre som ligger i selve huden. Resultatet er både uventet og vakkert, sier Gullickson.

Part of Shirri by Rose-Marie Huuva

Bilde 1: Huuvas tre verk i Sámi Daiddamusea: Iona (1997), Niono (1989), og Áhkku 488 vuorkkát/Bestemors 488 skatter (2006)
Bilde 2: Detalj av Huuvas verk i Subsistence: Shirri (1995) 

Andre nyheter

Ny kunst i verdensklasse

Torsdag 29. august 2019

– Det skal bli så gøy!

Torsdag 08. august 2019

Et digitalt museum

Mandag 01. juli 2019

Har vi plass til Betzy?

Tirsdag 25. juni 2019

Savioprisen 2019 til Aage Gaup!

Mandag 17. juni 2019