Da fiolin møtte gobelin

Onsdag 10. mai 2017
Peter Shepard Skærved works in front of Jan Groth's "Tegn V" in Kunsthall Svalbard

25. april april skjedde en unik kunsthendelse i Kunsthall Svalbard. På en fiolin fra 1620 holdt den internasjonalt renommerte fiolinisten, komponisten og skribenten Peter Sheppard Skærved en konsert i dialog med Tegn V av Jan Groth, midt i utstillingen Nordlig sfære.

Skærved har en stor interesse for billedkunst, og har samarbeidet om sjanger- og disiplinoverskridende kunstprosjekter med internasjonale aktører som The Metropilitan Museum i New York og Tate Britain i London. Tegn V er tegnet av Jan Groth og vevd av hans kone Benedikte Groth. Konserten var upretensiøs i sin enkelhet, men et fyrverkeri av samspill mellom musikk, filosofi, poesi og billedkunst.

Skærved har samarbeidet med Jan Groth i flere år, og de to utveksler kontinuerlig tegninger, musikk, tekster og ideer. Når Jan Groth er festspillkunstner på Festspillene i Bergen i år, er Peter Sheppard Skærved med, og skal «fortrylle og forstyrre besø­kende på utstillingen til Jan Groth». Skærved viste fram flere notatbøker hvor Groth har laget skisser til utstillingen i Bergen, med Skærveds skriblerier, noter og tegninger rundt. Her er et stykke Skærved framførte, inspirert av samarbeidet med Jan Groth:

Første gang Skærved kom inn i Kunsthall Svalbard, var vår formidler, Rakel Huglen, i full gang med en omvisning for en gruppe barn. Barnas nysgjerrighet, entusiasme og lek i møte med kunsten gjorde inntrykk på Skærved, og inspirerte ham til å skrive stykket Stone, paper scissors/cloth, leather, gravestone, som han fremførte samme kveld:

Skærved spilte også flere klassiske verk, og vi spanderer også dette stykket av Guiseppe Torelli fra 1680-årene:

På Peter Sheppard Skærveds egen hjemmeside kan du lese hans fascinerende fortelling om reisen til Svalbard og hans forhold til Jan Groth

Foto- og lydopptak av Dan Celius.

Andre nyheter

Bli en Tromsøekspert!

Onsdag 06. juli 2022

Sommer på museet

Tirsdag 28. juni 2022

PRYO hjelp i SKAPEverkstedet

Tirsdag 28. juni 2022

Åpningstider i påsken

Torsdag 07. april 2022