Utstillingsprogram 2016

Torsdag 07. januar 2016

Det er med glede vi kan presentere Nordnorsk Kunstmuseums utstillingsprogram for 2016.

I Tromsø videreføres fokus på samlingene, samt ulike prosjekter om skulptur. Vårt landsdelsdekkende program fortsetter turneringen av Balke Digital. Og til Kunsthall Svalbard, kommer to ledende norske samtidskunstnere som har markert seg internasjonalt;
AK Dolven og Olav Christopher Jenssen.

TROMSØ

Treasures – Skatter: Utvalgte verker fra samlingen
20. februar – ultimo mai
Den 1. mars slutter Knut Ljøgodt som direktør for museet, når hans andre åremålsperiode går ut. I den forbindelse presenteres et bredt utvalg av verker fra samlingen, hovedsakelig innkommet i hans tid som gaver, innkjøp eller deposita. Gamle mestere, Peder Balke, Knud Baade, Frida Hansen, Joan Jonas, Marit Følstad, Sverre Bjertnæs, Olav Christopher Jenssen, David Hockney m.fl. Maleri, video, installasjoner og kunsthåndverk vil vise spennvidden i Nordnorsk Kunstmuseums samlinger – samtidig håper vi å kunne by publikum på noen overraskelser.
”Å arbeide med samlingene er en av de største gleder man har som museumsleder”, sier direktør Knut Ljøgodt. ”Jeg synes det er spennende å få plukke fritt og presentere hva jeg synes er viktig for institusjonen.” I forbindelse med utstillingen utgis boken Treasures i samarbeid med forlaget Teknisk Industri.

Kjell Varvin: Installasjon
Medio juni – medio september
Billedhuggeren og installasjonskunstneren Kjell Varvin (f. 1939) arbeider med ulike materialer, blant annet industrielt metall og er kanskje den betydeligste representanten for Arte Povera-bevegelsen her til lands. Varvin er velkjent i kunstmiljøet og deltok bl.a. på Festspillutstillingen under Festspillene i Nord-Norge i 2015, men allikevel ukjent for et større publikum. Med denne monografiske utstillingen ønsker Nordnorsk Kunstmuseum å trekke frem et viktig kunstnerskap.

Håkon Anton Fagerås: Skulptur
Medio oktober – ut året
Håkon Anton Fagerås (f. 1975) er en ung billedhugger som arbeider klassisk og håndverksbasert, med skulpturer hugget i marmor i Carrara i Italia. Motivene er imidlertid
hentet fra vår egen samtid og ofte fra kunstnerens egen sfære. Fagerås har også arbeidet med monumenter av polfarerne Roald Amundsen og Fridtjof Nansen. Utstillingen produseres i samarbeid med Vigeland-museet i Oslo som er første visningssted sommeren 2016.

KUNSTHALL SVALBARD

AK Dolven: Ahead
Februar – mai
AK Dolvens storslagne videoverk Ahead, tatt opp i Lofoten, ble utført til den store Dolven-utstillingen i Nordnorsk Kunstmuseums i 2009. Det vises nå for første gang siden 2009, i Kunsthall Svalbard.
AK Dolven (f. 1953) bor og arbeider i London og Lofoten. Hun regnes som en av Norges fremst kunstnere, med et betydelig internasjonalt renommé, og en pioner innen video- og installasjonskunst.

Olav Christopher Jenssen: The Svalbard Expedition
Medio juni – september
Som den første deltager i Nordnorsk Kunstmuseums Artist in Residence-program tilknyttet Kunsthall Svalbard, vil Olav Christopher Jenssen tilbringe april-mai på Svalbard. Her vil han delta på forskjellige ekspedisjoner og få et inntrykk av samfunn og natur på Svalbard.
I sommerens utstilling i Kunsthallen vil Jenssen presentere resultatet av sitt Svalbard-opphold.
Olav Christopher Jenssen (f. 1954) bor og arbeider i Berlin og er professor ved Kunstakademiet i Braunschweig. Han er representert i og har stilt ut ved en rekke internasjonale museer, som MoMA – Museum of Modern Art, New York; Marta Herford Museum, Tyskland; Moderna Museet, Stockholm, samt Astrup Fearnley Museet, Oslo.

Thinking at the Edge of the World: Perspectives from the North
Medio juni
Tverrfaglig, internasjonal konferanse, arrangert i samarbeid av Nordnorsk Kunstmuseum og OCA – Office of Contemporary Art Norway . Deltagere fra flere land, institusjoner og fagdisipliner vil diskutere kunst og samfunn i et arktisk og internasjonalt perspektiv.
”Etter åpningen av Kunsthall Svalbard i februar iår har vi opplevd betydelig interesse fra kunstnere og kuratorer, også internasjonalt,” sier Nordnorsk Kunstmuseums direktør Knut Ljøgodt, som også er initiativtager til Kunsthallen. ”Nå er tiden kommet for å se hvordan vi kan utvikle dette videre. Vi vil benytte konferansen til å diskutere mulighetene i Arktisk med et bredt fagmiljø.” En av ideene som skal utforskes er mulighetene for et større kunstarrangement på Svalbard. ”Vi er svært glade for at kulturminister Thorild Widvey,
under Norsk kulturråds konferanse i Harstad i november, uttrykte sin begeistring for våre videre planer for Svalbard.”
Direktør for OCA, Katya García-Antón, sier: ” OCA has dedicated significant time researching the North of Norway in the past year.” Om konferansen sier hun: ”We are delighted to collaborate with the Northern Norway Art Museum in Svalbard, and in particular in the organisation of this prestigious international, cross-disciplinary conference.”

INTERNASJONALE ARENAER

I Craft
Landsdelsutstilling arrangert i samarbeid med Norske Kunsthåndverkere, som høsten 2016 skal vises i museene i Arkhangelsk og Murmansk og våren 2017 i Nordnorsk Kunstmuseum i Tromsø.

Den røde armés tilbaketrekning /Возвращение Красной Армии / the Withdrawal of the Red Army
Utstillingen er et samarbeidsprosjekt med den russisk-norske kunstneren og kuratoren Ivan Galuzin. Prosjektet tar utgangspunkt i tegninger laget av russiske soldater stasjonert på Kola under andre verdenskrig og reflekterer blant annet rundt temaer som krigsestetikk, tid, minne og fortrengning. Utstillinger inkluderer verker av flere internasjonalt anerkjente samtidskunstnere, som Gustav Metzger, Asta Gröting, Amilcar Packer og Leonard Rickhard.
Utstillingen vises i Nordnorsk Kunstmuseum til og med 25. januar 2016. Iløpet av våren turneres den i regi av Nordnorsk Kunstmuseums landsdelsdekkende program til Kirkenes, Murmansk og Arkhangelsk, før den til sommeren vises på Blaker gamle Meieri på Østlandet.

LANDSDELSDEKKENDE PROGRAM

Balke Digital
Utstillingen Balke Digital fortsetter sin reise i lansdelen, og skal blant annet besøke følgende steder i 2016: Kulturfabrikken Sortland, Senter for nordlige folk i Kåfjord, Grenselandmuseet og RidduDuottarMuseat.

Andre nyheter

Mer å oppleve!

Torsdag 18. juni 2020

#værnabokjærringa

Mandag 15. juni 2020

Vi åpner igjen!

Mandag 11. mai 2020

100 verk videre til 2. runde

Fredag 08. mai 2020

Det digitale NNKM

Tirsdag 28. april 2020