Nordnorsk Kunstmuseum tar standpunkt i finansieringsdebatten

Onsdag 21. oktober 2015

Hvilken type finansiering gir vitale kulturinstitusjoner i Norge?

Det pågår en engasjert og spennende debatt i disse dager om hvilken type finansiering som skaper de beste kulturinstitusjonene i Norge. Nordnorsk Kunstmuseum er godt synlig i debatten, både som eksempel og ved direktør Knut Ljøgodts kommentar i Kulturnytt på NRK.

Agnes Moxnes, kulturkommentator i NRK, skisserer en finansieringsmodell hvor institusjonenes kvalitet på arbeidet blir en avgjørende faktor.

Jeg vil si at det er nesten mer interessant hvis staten i mye større grad gikk inn å premierte de som var flinke, at de flinkeste i klassen fikk en påskjønnelse. Som Nordnorsk Kunstmuseum under ledelse av Knut Ljøgodt, som jo har gjort en kjempejobb mens han har vært direktør i Tromsø. I dag virker det nesten som om pengene til de store kulturinstitusjonene deles ut av en slags statlig pengefordelingsautomat, at man ikke ser på hvem som er de gode og hvem som ikke er det.

https://radio.nrk.no/serie/kulturnytt-radio/NMAG01020715/19-10-2015#t=1m4s

Direktør Knut Ljøgodt ser også muligheten for nye finansieringsmodeller: ”Vi må ha selvtillit nok til å tenke at vi kan lage vår egen norske modell, hvor man belønner ikke bare økt egeninntjening og donasjoner, men også faglig virksomhet.”

Debatten

Han tar til orde for en ny retning i kulturpolitikken: Bård Vegar Solhjell (SV) er lei maset om mer penger til kultur Aftenposten, 14. oktober 2015

Museumsdirektør Erlend Høyersten i Aarhus mener Regjeringen bør vurdere å kutte markant i offentlig tilskudd til museene: - I Norge er kulturinstitusjonene altfor avhengige av staten Aftenposten, 16. oktober 2015

Kritikk av offentlig støtte til museer. Intervju med bl.a. direktør Knut Ljøgodt NRK Kulturnytt, 19. oktober 2015

Kommentar fra Agnes Moxnes NRK Kulturnytt, 19. oktober 2015

Norske museer ledes av for mange usynlige byråkrater, kommenterer Aftenpostens kulturredaktør Sarah Sørheim: Norske museumsledere er for usynlige Aftenposten, 28. oktober 2015.

Tanketomt om offentlig kulturstøtte. Karin Hindsbo, Kode og Audun Eckhoff, Nasjonalmuseet. Aftenposten, 28. oktober 2015.10.21

Foto: Kim Skytte

 

Andre nyheter

Vi åpner igjen!

Mandag 11. mai 2020

100 verk videre til 2. runde

Fredag 08. mai 2020

Det digitale NNKM

Tirsdag 28. april 2020

Protokollene åpnes for publikum

Fredag 03. april 2020

ÅPENHET OM AVGANG

Torsdag 02. april 2020