Noen utvalgte favoritter fra samlingen

Tirsdag 31. mars 2015
«Soltegn» av Alf Salo (2006)

VÅRE FAVORITTER

Nordnorsk Kunstmuseum fyller 30 år i 2015, og i løpet av jubileumsåret vil vi fremheve museets samling på forskjellige måter. Samlingen består av ca. 1780 verker. Hver måned vil en av de ansatte velge sitt favorittverk!

#3: Kurator for det landsdelsdekkende program Lise Dahl

Med Nordnorsk Kunstmuseum som arbeidsplass føler jeg meg privilegert som er omgitt av kunst i det daglige.  Å skulle peke ut en favoritt fra museets samling gir valgets kvaler.  «Jeg velger meg April» skrev vår kjente dikter Bjørnstjerne Bjørnson, «i den det gamle faller, i den det ny får feste». Med sola og lyset tilbake her i nord, og med gryende forventninger om vår i luften gjør jeg som Bjørnson, jeg velger meg april – og med den, verket Soltegn av Alf Salo (1959–2013).

Nesten sterkere enn sola selv byr Salo på en kjærkommen fargefest i neongult, istemt pasteller i små fargefelt av rosa, blått og grønt – og sentrert i bildet fanger øyet opp solsirkelen - «i den blir somren til! »

Det var som maler Salo markerte seg, i abstrakt maleri preget av kraftige farger og med sitt særegne uttrykk i grenselandet mellom det organiske og geometriske. Han var en viktig kunstner som i likhet med sin kjente forløper, Iver Jåks, var både en samisk, nordnorsk/nasjonal og internasjonal kunstner. Han hadde sin bakgrunn i den samiske kulturen og lot seg inspirere av ornamentikken i duodji og husflidtradisjoner. Samtidig hentet han inn internasjonale strømninger, tilbake i tid, i fjern fortid fra antikkens tradisjoner for klassisk form, i nær tid fra moderne tanker om utvikling av formens-, fargens- og rommets estetikk.

I 2013 holdt Nordnorsk Kunstmuseum en minneutstilling til ære for Alf Salo og Soltegn var et av verkene som var utstilt. Det ble også vist på Galleri NordNorge i Harstad og i Salos egne hjemtrakter, ved Senteret for nordlige folk i Kåfjord i regi av Nordnorsk Kunstmuseums landsdelsdekkende program.

Andre nyheter

Ny kunst i verdensklasse

Torsdag 29. august 2019

– Det skal bli så gøy!

Torsdag 08. august 2019

Et digitalt museum

Mandag 01. juli 2019

Har vi plass til Betzy?

Tirsdag 25. juni 2019

Savioprisen 2019 til Aage Gaup!

Mandag 17. juni 2019