Kunsthall Svalbard åpnet!

Tirsdag 27. januar 2015

7. februar åpnet Nordnorsk Kunstmuseum sin filial i Longyearbyen – Kunsthall Svalbard. Den verdenskjente amerikanske kunstneren Joan Jonas’ arktisk-inspirerte Glacier er den første utstillingen som vises her.

Videoverket Glacier er ervervet til Nordnorsk Kunstmuseums samling. Joan Jonas (født i New York, 1936) regnes som en pioner innen videokunst og performance. Hun har ofte latt seg inspirere av det arktiske landskapets krefter. I Glacier fra 2010 ble deler av innspillingen gjort i Lofoten. Glacier er inspirert av den islandske forfatteren Haldor Laxnes’ roman Under breen.

Ved siden av utstillingene på Kunsthall Svalbard vil museet starte et residensprogram støttet av SpareBank 1 Nord-Norges kulturnæringsstiftelse. Programmet skal gi kunstnere mulighet til å bo og arbeide på Svalbard over en periode. «Tanken er at gjestekunstnerne skal kunne inspireres av det stedegne, og at oppholdet skal resultere i et nytt utstillingsprosjekt eller verk», sier direktør Knut Ljøgodt.

Kunsthall Svalbard ble åpnet av H M Dronning Sonja 6. februar, og åpnet for publikum 7. februar. Kunsthall Svalbard er lokalisert i Svalbard Museum, Longyearbyen.

Foto: Yngve Olsen Sæbbe