God jul fra Nordnorsk Kunstmuseum

Fredag 18. desember 2015

Kjære venner, kolleger og samarbeidspartnere,

Nordnorsk Kunstmuseums 30-års jubileum går mot slutten – det har vært et år med stor aktivitet på flere fronter.

Vi er stolt og glad over at vi våren 2015 mottok Kunstkritikerprisen for utstillingen Peder Balke: Visjon og revolusjon. I London så nærmere en kvart million mennesker utstillingen på National Gallery.

I februar åpnet H.M. Dronningen vår nye avdeling i Arktis: Kunsthall Svalbard. Åpningsutstillingen, med Joan Jonas videoverk Glacier, viste tydelig samhørighet til vårt nye arktiske visningssted.

I jubileumsåret har vi fokusert på samlere og samlingens rolle, et tema som ble innledet av utstillingen Individ: Portretter fra samlingen. Vi har også trukket en linje gjennom hele Inger Johanne Gryttings kunstnerskap med utstillingen Extensions. I sommer viste Nordnorsk Kunstmuseum en utstilling med utvalgte verker fra Viggo Hagstrøms samlinger, innkommet som en testamentarisk gave. Utstillingen var en hyllest til kunstsamleren Hagstrøms minne og hans innsats for norsk kulturliv.  Utstillingen Fra Dahl til Munch: Nordisk maleri fra Canica Kunstsamling viser hvordan private samlinger er en viktig brikke for å videreføre  kulturarven. Utvalget fra Stein Erik Hagens kunstsamling tar publikum med på en reise gjennom 1800- og det tidlige 1900-tallets kunsthistoriske utvikling.

Utstillingsåret ble avsluttet med Den røde armés tilbaketrekning, et norsk-russisk samarbeidsprosjekt med utgangspunkt i krig som tema. Sámi Stories fortsatte sin reise, med Anchorage, Alaska som siste stoppested i 2015. Utstillingen Inexhaustible Beauty – Uendelig skjønnhet, som viser 24 verker av 21 kunstnere fra samlingen til SpareBank1 Nord-Norges kunststiftelse, fortsatte turneen gjennom Nord-Norge, med visning i Bodø, Tromsø, Mo i Rana og Alta.

Vi på Nordnorsk Kunstmuseum takker alle våre venner, kolleger og samarbeidspartnere – og ønsker alt godt for julen og det nye året!