Om oss

Nordnorsk Kunstmuseum
Våre lokaler i Sjøgata 1 i julen 2017

Nordnorsk Kunstmuseum er et kraftsenter for den nordnorske kunsten, med høye ambisjoner og internasjonale perspektiver. Vårt mantra er at kunst beveger. Følelser, ideer, politikk, kunnskap, samfunn; alt kan settes i bevegelse av kunst. Museet leverer relevante kunstopplevelser av høy kunstnerisk verdi for både lokalbefolkning og besøkende. Gjennom offensiv, kritisk og konstruktiv programmering setter vi spor fra Anchorage i vest til Russland i øst. Gjennom utstillinger, formidlingsarbeid og samarbeid gjør vi kunst til en naturlig del av livet i Nord-Norge.

Utmerkelser
Kunstkritikerprisen 2017
Årets museum 2017
Tromsø kommunes kulturpris for 2017
Neste praksis 2017 - Norsk Publikumsutvikling
Kunstkritikerprisen 2014
Nominert til årets museum 2015

Samlingen
Nordnorsk Kunstmuseums samlingsutstilling viser kunst og kunsthåndverk relevant for Nord-Norge, fra 1800-tallet og til i dag. Museets kunstsamling består av over to tusen verk, og et stadig skiftende utvalg fra den faste samlingen vises i andre og tredje etasje. Utstilte verk spenner fra romantikken til samtidskunsten, og viser verk av kunstnere som Peder Balke, Adelsteen Normann, Iver Jåks, Anna-Eva Bergman, Marit Følstad og David Hockney.

Temporære utstillinger
I museets første etasje viser vi jevnlig nye, aktuelle utstillinger som gir rike og interessante kunstopplevelser. De siste årene har museet vist tematiske utstillinger om emner som for eksempel stilleben, norsk-russisk kunsthåndverk, Peder Balke og samisk samtidskunst, og separatutstillinger fra for eksempel Kjell Varvin, Aslaug M. Juliussen og Håkon Anton Fagerås.

Historie
Museet ble etablert som en stiftelse i 1985. Driften var og er fremdeles finansiert over statsbudsjettet. 17. februar 1988 ble dørene åpnet for publikum for første gang. Fra starten og fram til sommeren 2000 leide museet utstillingslokaler i etasjene over Tromsø Kunstforening i Muségata 2. I desember 2001 flyttet Nordnorsk Kunstmuseum til Sjøgata 1 på Prostneset i Tromsø. Den monumentale murbygningen er tegnet som postkontor og telegrafbygning av arkitekt Søren Andreas Wiese Opsahl i 1917, og har også vært byens politikammer.