Om oss

Nordnorsk Kunstmuseum
Våre lokaler i Sjøgata 1 i julen 2017

Nordnorsk Kunstmuseum er et kraftsenter for den nordnorske kunsten, med høye ambisjoner og internasjonale perspektiver. Vårt mantra er at kunst beveger. Følelser, ideer, politikk, kunnskap, samfunn; alt kan settes i bevegelse av kunst. Museet leverer relevante kunstopplevelser av høy kunstnerisk verdi for både lokalbefolkning og besøkende. Gjennom offensiv, kritisk og konstruktiv programmering setter vi spor fra Anchorage i vest til Russland i øst. Gjennom utstillinger, formidlingsarbeid og samarbeid gjør vi kunst til en naturlig del av livet i Nord-Norge.

Bilder fra museet, våre utstillinger og ansatte kan lastes ned her. Alle bilder kan brukes gratis mot kreditering.

Utmerkelser
Kunstkritikerprisen 2017
Årets museum 2017
Tromsø kommunes kulturpris for 2017
Neste praksis 2017 - Norsk Publikumsutvikling
Kunstkritikerprisen 2014
Nominert til årets museum 2015

Samlingen
Nordnorsk Kunstmuseums samlingsutstilling viser kunst og kunsthåndverk relevant for Nord-Norge, fra 1800-tallet og til i dag. Museets kunstsamling består av over to tusen verk, og et stadig skiftende utvalg fra den faste samlingen vises i andre og tredje etasje. Utstilte verk spenner fra romantikken til samtidskunsten, og viser verk av kunstnere som Peder Balke, Adelsteen Normann, Iver Jåks, Anna-Eva Bergman, Marit Følstad og David Hockney.

Temporære utstillinger
I museets første etasje viser vi jevnlig nye, aktuelle utstillinger som gir rike og interessante kunstopplevelser. De siste årene har museet vist tematiske utstillinger om emner som for eksempel stilleben, norsk-russisk kunsthåndverk, Peder Balke og samisk samtidskunst, og separatutstillinger fra for eksempel Kjell Varvin, Aslaug M. Juliussen og Håkon Anton Fagerås.

Historie
Museet ble etablert som en stiftelse i 1985. Driften var og er fremdeles finansiert over statsbudsjettet. 17. februar 1988 ble dørene åpnet for publikum for første gang. Fra starten og fram til sommeren 2000 leide museet utstillingslokaler i etasjene over Tromsø Kunstforening i Muségata 2. I desember 2001 flyttet Nordnorsk Kunstmuseum til Sjøgata 1 på Prostneset i Tromsø. Den monumentale murbygningen er tegnet som postkontor og telegrafbygning av arkitekt Søren Andreas Wiese Opsahl i 1917, og har også vært byens politikammer.