Prisutdeling John Savio-bálkkašupmi/prisen
Lørdag, 18. september 2021 - 13:00
Vi har gleden av å invitere til utdeling av John Savio bálkkášupmi/John Savioprisen 2021 til Hans Ragnar Mathisen/Keviselie/Elle-Hánsa. Utdelingen er i samarbeid med Bildende Kunstneres Hjelpefond, Samisk Kunstnerforbund og Tromsø Kunstforening. Tildelingen markerer også åpning av utstillingen «ČSV terra cognita» av prisvinneren, på Tromsø Kunstforening.
 
*Program lørdag 18. september 2021*
Kl.13.00 Utdeling av John Savioprisen på Tromsø Kunstforening
Kl.14.00 Utstillingsåpning ved sametingspresident Aili Keskitalo.
 
Kl. 16.00-18.00 Åpent arrangement i Storgata Camping (Storgata 5, vis-a-vis TKF/RDS).
Utstillingen er åpen for publikum frem til kl.17.00.

 

Om John Savioprisen
John Savioprisen er på kr 150 000 og har som formål å skape oppmerksomhet om kunst med rot i samisk kultur, med utgangspunkt i prisvinnerens kunstnerskap og arbeid. Prisen deles ut hvert annet år, og er opprettet av Bildende Kunstneres Hjelpefond i samarbeid med Samisk Kunstnerforbund og Nordnorsk Kunstmuseum.
 
Om utstillingen
Utstillingen «ČSV terra cognita» baserer seg på kunstnerens donasjon av over 10 000 verk til Árran, og vil gi et samlet innblikk i kunstnerens produksjon, fra hans første arbeider – i 1966 – frem til dags dato, og omfatter i all hovedsak grafikk, maleri, tegning, bokproduksjon og offset-trykk.
Utstillingens tittel henviser til to svært viktige røde tråder i Elle-Hánsas kunstnerskap. Čájet Sámi Vuoiŋŋa – Vis Samisk Ånd! er et begrep som innbefatter samisk identitet og aktivisme, som har vært helt sentral for kunstnerens produksjon hele hans liv. Et kartlagt område er et kjent område, derav terra cognita, og det er nettopp kart som har gjort Hans Ragnar Mathisen produksjon kjent for et større publikum.
Arrangementet startes med tildelingen av John Savio bálkkášupmi John Savioprisen til kunstneren. Utstillingen åpnes av sametingspresident Aili Keskitalo. Nils Peder Gaup og fylkesjoiker Niko-Mihkal Valkeapää står for kunstneriske innslag. Etter prisutdelingen og åpningen er alle velkomne til feiring av Elle-Hánsa på Storgata Camping med taler og kunstneriske innslag. Enkel servering.
Til utstillingen har det Romsa/Tromsø-baserte klesmerket Laš designet klær inspirert av kunstnerskapet, og smykkedesigner Randi Marainen har laget smykker for anledningen.
Utstillingen blir ledsaget av en publikasjon med tekster av Maja Dunfjeld, niilas helander, Thomas Kintel, Svein Lund og Sven-Roald Nystø, designet av arc ved Joachim Bartsch.
Utstillingens kuratorer er Gry-Kristina Fors Spein (Árran) og Leif Magne Tangen (RDS/TKF).