Hamsunsenteret tar en Sámi Dáiddamusea

Tuesday 25. July 2017
Ságasfallamat áiggiid Čađat - Dialog i tid på Hamsunsenteret
Hege Annestad Nilsens bilder på Ságasfallamat áiggiid Čađat - Dialog i tid på Hamsunsenteret

I mai var flere ansatte ved Hamsunsenteret studietur til Sámi Dáiddamusea for å se på hvordan Nordnorsk Kunstmuseum og RiddoDuottarMusea (RDM) prøvde å gi samisk kunst en (midlertidig) dedikert arena. Inspirert og motivert av There Is No, bestemte de seg for å vise utstillingen Ságasfallamat áiggiid Čađat - Dialog i tid

Utstillingen er til refleksjon, ettertanke og bevisstgjøring om en historie som fortjener å bli fortalt. Den synliggjør de overgrep den norske stat har gjort mot den samiske befolkningen. Fotografier fra flere tidsperioder formidler de store kulturelle endringene samiske samfunn på kysten av Vest-Finnmark har gjennomgått fra slutten av 1800-tallet og frem til i dag. Utstillingen er opprinnelig laget av RiddoDuottarMusea til 100-års jubileet av det første samiske landsmøtet, Tråante, og er et samarbeidsprosjekt mellom kunstkonservator ved RDM, Gry Fors, og kunstnerne Thomas Colbengtson, Matti Aikio og Hege Annestad Nilsen.

Thomas Colbengtsons glasskunst i «Ságasfallamat áiggiid Čađat - Dialog i tid»
Thomas Colbengtsons glasskunst i Ságasfallamat áiggiid Čađat - Dialog i tid

Men hvorfor en samisk kunstutstilling på Hamsunsenteret? Vel, i år markerer Hamsunsenteret 100-års jubileet for romanen Markens grøde og Tråante. I forkant av markeringen av Markens grøde-jubileet har Hamsunsenteret jobbet mye med tre aktuelle, og ikke minst problematiske, aspekter ved romanen; samenes posisjon, kvinnens posisjon og økokritikk, og det er spesielt i den nobelprisvinnende Markens grøde at Hamsuns syn på samisk kultur kommer tydeligst fram. Både professor i litteratur, Harald Gaski, og tidligere ordfører i Hammarøy kommune, Rolf Steffensen mener han var en rasist.

Anita Overelv er produsent ved Hamsunsenteret, og sier de vil mye med utstillingen: 
-Kunst kan både forsterke og gi et annet syn på hva man tenker, og slik kan vår visning av samisk kunst påvirke synet på og gi kunnskap om samisk kultur og historie.

Samtidig vil de være med på å fylle et vitebegjær etter samisk kunst og kultur.
-Vi vil være en forlenget arm av Sámi Dáiddamusea, og oppfordrer alle til å gjøre det samme, sier hun.

Ságasfallamat áiggiid Čađat - Dialog i tid  vises parallelt med den faste utstillingen om Hamsuns liv og forfatterskap, og står fra 1. juli til 30. september.

Other news

We're back!

Monday 18. May 2020

Nordnorsk Kunstmuseum is closed

Thursday 12. March 2020

When Violin Met Gobelin – Vol II

Monday 28. January 2019

Admission fee at the museum

Thursday 06. December 2018