PRYO hjelp i SKAPEverkstedet

Tuesday 28. June 2022
PRYO elev Ingrid og formidlingsansvarlig Astrid.

Tidligere i vår hadde vi fantastisk hjelp av Ingrid som jobbet hos oss i PRYO-uka si. Ingrid systematiserte, rydda og sorterte i SKAPEverkstedet slik at det ble enkelt for besøkende å finne fram. Ingrid fikk også bruke litt tid i utstillingene og har selv skrevet noen tanker om de verkene hun likte best og minst i utstillinga Krakelert. Takk for innsatsen, Ingrid!

PRYO elev Ingrid og formidlingsansvarlig Astrid organiserer utstyr i SKAPEverkstedet
PRYO elev Ingrid og formidlingsansvarlig Astrid organiserer utstyr i SKAPEverkstedet

 

Kunstverk som jeg likte godt og som jeg ikke likte så godt

Svein Flygari Johansen, Krakelert
Nature reflecting on us reflecting on nature. 2013

Da jeg først kom inn i rommet der kunstverket var, så jeg en TV-skjerm, med en video av fjell som ble filmet bortover. Det var noe fra taket som så ut som en slags «dusj», med en høyttaler i midten. En tale kom ut fra høyttaleren, der Al Gore, tidligere USAs visepresident snakket om klimakrisene og naturkatastrofene, om det som har forandret seg, og det som vil bli forandret. I talen hørte jeg blant annet at han sa, våre fremtidige barn blir å spørre; «Hva tenkte du?!», «Hvorfor gjorde du ingenting?» og «Så du ikke at isen smeltet?». Det jeg tror han mente med det er at vi ikke tenker godt nok på det som blir skje i fremtiden, det med naturkatastrofer. Jeg la også merke til at volumet på lyden gikk oppover da fjellene ble høyere, og gikk ned da fjellene ble lavere. Jeg synes dette kunstverket av Svein Flygari Johansen var spennende å høre og å se på, fordi når man sto der, under den «dusjen», kunne man tenke seg til at denne talen var ment direkte mot deg selv.  At talen var av Al Gore i Bali, 2007, ga mening. I dag ser vi jo at vi burde gjort noe for lenge siden.

 

Top of the world. 2014

Da jeg kom inn der det andre kunstverket, så jeg en stor skjerm med en slags gammeldags musikkspiller på. Musikken spilte en glad sang, som med en gang gjorde det på en måte «gøy» å se på. Det var en gul liten boks i midten av musikkspilleren på. Inni den tror jeg det var en dronningveps, fordi det kom flere og flere vepser mot musikkspilleren. Jeg synes det var litt morsomt å se på, fordi det så ut som vepsene egentlig var tiltrukket av musikken enn dronninga. I sangen sa de «Top of the world», og det jeg tror tittelen av kunstverket kommer fra, men jeg vet ikke om den har noe betydning.

 

You are approximately. 2016

Da jeg kom inn i rommet, så jeg en hvit skjerm som sto på gulvet. På skjermen sto det med svart skrift; «You are now approximately …». Det dryppet vann ned fra en sånn beholder man har på sykehuset ned på skjermen. Når jeg leste resten av teksten, skjønte jeg at dette handlet om forskjellige mennesker som hadde blitt drept på forskjellig tid. Eksempeltekst; «You are now approximately 5380 kilometres, 17 meters away from where …… was killed by ……, and about 15 years, 10 months, 7 days, 16 hours and 5 minutes too late to see it». Det sto også om forskjellige ting de hadde gjort, hvor de var og hva de hadde på deg før de døde. Dette kunstverket synes jeg var både fint og litt trist fordi det ble vist informasjon om de som døde, og at man da ikke glemmer man ikke de som ble drept. Jeg skjønte ikke helt det med de vanndråpene som dryppet ned på skjermen, men kanskje det hadde noe å gjøre med døden å gjøre.

 

Fjellet. 2020-2021

Da jeg skulle se på det siste kunstverket, kom jeg inn på et rom som var helt mørkt, med en stor skjerm som var på veggen. Jeg merket at denne videoen tok plass i naturen der det lå masse lever. En mann, som jeg tipper var Svein, flyttet på de store og de små steinene som lå i elvene. Han børstet også bort sand og andre steiner. Det så ut som han prøvde å lage kunst oppe på sanda. For meg så det bare ut som han flyttet på steiner, så jeg fikk ikke noe ut av det. Jeg tror han skulle få det ut til å se ut som en liten hage, men jeg fant ikke noe mening ut av det. Denne var nok den ene som jeg ikke likte så godt.

Other news

New director in place

Tuesday 16. August 2022

Summer at the museum

Tuesday 28. June 2022

Opening hours at Easter

Friday 08. April 2022

Meet our intern, Sondre

Tuesday 05. April 2022

Jan Groth in memory

Friday 04. March 2022