Aage Gaup til minne

Monday 20. December 2021

Det er med stor sorg vi har fått vite at Aage Gaup er gått bort.

Nordnorsk Kunstmuseum har hatt gleden og æren av å samarbeide med Gaup ved flere anledninger, senest høsten 2019 da han ble tildelt John Savio-prisen. Sammen lagde vi en presentasjon som viste bredden i hans kunstnerskap gjennom skulptur, grafiske trykk og modeller av et utvalg av hans store scenografiske arbeider innen film- og teater.

Ett av de første verkene av Gaup som ble innlemmet i Nordnorsk Kunstmuseums samling, Skulptur I og II, 1978, ble lånt ut til utstillingen «Let the River Flow, The Sovereign Will and the Making of a New Worldliness», (2018) initiert av OCA. Aage Gaup selv omtalte verket som en kommentar til den tapte kampen mot utbyggingen av Alta-Kautokeinovassdraget.

Gaup var en av grunnleggerne av Máze-gruppa (1978) som kjempet for samisk kunst og kultur og bidro til revitalisering av det samiske kunstfeltet. Han hadde et sterkt engasjement mot all undertrykkelse og i 2020 ble Gimme Shelter (2004) ervervet til museets samling, et verk som er sagt taler til verdens flyktninger.

Kjære Aage Gaup, hvil i fred.

 

 

 

Other news

We're back!

Monday 18. May 2020

Nordnorsk Kunstmuseum is closed

Thursday 12. March 2020

When Violin Met Gobelin – Vol II

Monday 28. January 2019

Admission fee at the museum

Thursday 06. December 2018