Da fiolin møtte gobelin

Onsdag 10. mai 2017
Peter Shepard Skærved works in front of Jan Groth's "Tegn V" in Kunsthall Svalbard

25. april april skjedde en unik kunsthendelse i Kunsthall Svalbard. På en fiolin fra 1620 holdt den internasjonalt renommerte fiolinisten, komponisten og skribenten Peter Sheppard Skærved en konsert i dialog med Tegn V av Jan Groth, midt i utstillingen Nordlig sfære.

Skærved har en stor interesse for billedkunst, og har samarbeidet om sjanger- og disiplinoverskridende kunstprosjekter med internasjonale aktører som The Metropilitan Museum i New York og Tate Britain i London. Tegn V er tegnet av Jan Groth og vevd av hans kone Benedikte Groth. Konserten var upretensiøs i sin enkelhet, men et fyrverkeri av samspill mellom musikk, filosofi, poesi og billedkunst.

Skærved har samarbeidet med Jan Groth i flere år, og de to utveksler kontinuerlig tegninger, musikk, tekster og ideer. Når Jan Groth er festspillkunstner på Festspillene i Bergen i år, er Peter Sheppard Skærved med, og skal «fortrylle og forstyrre besø­kende på utstillingen til Jan Groth». Skærved viste fram flere notatbøker hvor Groth har laget skisser til utstillingen i Bergen, med Skærveds skriblerier, noter og tegninger rundt. Her er et stykke Skærved framførte, inspirert av samarbeidet med Jan Groth:

Første gang Skærved kom inn i Kunsthall Svalbard, var vår formidler, Rakel Huglen, i full gang med en omvisning for en gruppe barn. Barnas nysgjerrighet, entusiasme og lek i møte med kunsten gjorde inntrykk på Skærved, og inspirerte ham til å skrive stykket Stone, paper scissors/cloth, leather, gravestone, som han fremførte samme kveld:

Skærved spilte også flere klassiske verk, og vi spanderer også dette stykket av Guiseppe Torelli fra 1680-årene:

På Peter Sheppard Skærveds egen hjemmeside kan du lese hans fascinerende fortelling om reisen til Svalbard og hans forhold til Jan Groth

Foto- og lydopptak av Dan Celius.

Andre nyheter

Fantastisk festspill

Torsdag 29. juni 2017

Festspillene, here we come!

Torsdag 22. juni 2017

200 elever på besøk

Onsdag 14. juni 2017

Rekordhøye besøkstall for mai

Tirsdag 06. juni 2017